Právě si prohlížíte Skautský tábor 2019

Skautský tábor 2019

Skautský tábor 2019 – (Osamělý ostrov)


Je 7.7. 2019 a skupinka skautských pasažérů střediska Žamberk, již čeká na náměstí Gen. Knopa na svůj let do Egypta. Po příletu letadla na silniční ranvej byli klienti Air Žamberk odbavení. Všichni se pohodlně usadily a po rozloučení se členy rodiny jsme mohlu odlétat. Chvíli potom, co jsme se vznesli nám byly personálem sděleny veškeré instrukce a v průběhu letu nám také poskytovali své služby. Vše probíhalo podle plánu, až do té doby, kdy nás přepadla banda maskovaných osob a pilot musel nouzově přistát u malého ostrova nejspíš ve Středozemním moři poblíž vesnice Dolní Jelení. Všem bylo jasné, že dobrodružství začíná.
S příchodem do tábora jsme objevili truhlu s deníkem, kde někdo, kdo už tu ztroskotal před námi zanechal vzkaz. Už si jen stačilo zahrát pár seznamovacích her a mohla se začít řešit ta nejsložitější otázka ze všech „Jak se z tohoto ostrova dostaneme?“. Nejdřív jsme se vydali najít toho tajemného ztroskotance, kterého se nám za okamžik úspěšně podařilo vypátrat. Jmenoval se Oskar a zdálo se, že už tam nějaký ten rok pobývaI. I přes jeho občasné výpadky paměti nám byl ochotný pomoc. Následující den na každého z nás čekalo přidělení do týmu, který se stal naší oporou po celý tábor.

Cílem každého týmu bylo, postavit si z různých částí, které si bylo možné koupit v dražbách od trosečnika Oskara za suroviny získané v nejrůznějších etapách, loď. Posléze jsme našli další obyvatele tohoto ostrova a s jejich podporou postavil každý tým vor, jenž však musel podstoupit všelijaké zatěžkávací zkoušky. Po zatěžkávacích testech bylo jen úkolem najít zátoku, ke které bychom došli i s vory a bezpečně odpluli. Avšak i přes naši snahu nám zlí tenoristé vory zničili a z dáli se už jen nesl jejich smích. V průběhu tábora nás čekaly i tradiční aktivity jako jsou táboráky, přepady, celodenní výprava, noční výsadky… , ale i netradiční jako třeba starání se o naše čtyři slepičí kamarádky. Ke konci, když už každý tým měl skoro vše, nás znovu navštívili nezvaní hosté a unesli Oskara i se zbývající nejdůležitější částí, a to s kormidlem. Všichni jsme se vydali Oskara zachránit. Potom, co se našel svázaný bylo na čase se vrátit do tábora, kde nás čekalo nemilé překvapení a to sice to že díky této léčce byli lodě pryč. Za táborem šel vidět oheň u kterého stáli ničitelé. Nezbývalo nám nic jiného než se spojit a jako celek vzít vše do svých rukou. S veškerým úsilím byly získány zbylé suroviny. Den na to bylo ještě potřeba splnit určité množství úkolů, a pak bylo možné odplout.


Nakonec se vše úspěšně povedlo. Přes veškeré nesnáze i občasnou nepřízeň počasí, která nám stejně nerozpustila úsměv na tváři. Ani žaludek se nemusel díky naší sdílené kuchyňské službě bát. Po úklidu tábora už jen stačilo napnout plachty a vrátit se domů, kde už vítáme rodiče a naopak se loučíme s našimi kamarády a vedoucími, kterým vděčíme za své zážitky. Každý se už těší, až se znovu setkáme v plném počtu a v mysli mu tkví to, že by se přece jenom na ten ostrov alespoň na chvilku vrátil. Na ten náš ostrov plný zážitků a kamarádství. – Jan Škabraha

Napsat komentář