Právě si prohlížíte Středisková výprava do Olomouce

Středisková výprava do Olomouce

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuBlog

 

Junák – český skaut, středisko Žamberk, z.s. pracuje s širokou škálou věkových skupin a letos jsme se rozhodli vydat se třemi věkovými kategoriemi naráz na výpravu do Olomouce. V tomto článku bych se chtěl zaměřit na nejstarší z nich, protože o dobrodružství kluků a holek ze skautského (11-15 let) a světluško-vlčáckého (7-10 let) věku se můžete dočíst v mnohých shrnutích akcí na našich stránkách. Tedy, jak může cesta ve skautingu pokračovat, pro kluky a holky po dovršení 15-16ti let? Nejčastěji se stávají tzv. Roverem, či Rangers (R&R). U nás na středisku nám poté pomáhají s přípravou různých akcí, od družinových schůzek, přes skautský ples, až po letní tábor. Taková činnost jim umožní převzít odpovědnost, rozhodovat a řešit situace, které by v běžném životě v takovém věku hledali jen zřídka. 

 

Teď už ale zpátky k naší únorové výpravě. Šimon a Verča, studenti středních škol v prvním ročníku, dostali možnost plánovat výpravu pro skauty, skautky, vlčata i světlušky. Aby vše probíhalo v rámci bezpečných mezí a nic se nepokazilo, dohlíželi na ně samozřejmě dospělí vedoucí. Nejdřív přišel nelehký úkol, nakoupit 46 jízdenek do Olomouce. V Leoexpresu byl menší zádrhel s místenkami, ale děti si ve výsledku cestu užili ve větším komfortu, než obvykle. Několik měsíců zamluvená klubovna už na nás čekala s teplým a útulným prostorem pro ubytování. Jako by od letního tábora, kde se mnozí z účastníků viděli naposled, neuplynul jediný den, navázali veselým probíráním všeho, co jim na jazyk přišlo a přemýtali, co je asi o víkendu čeká. Letošní společné střediskové akce bude provázet příběh Odysea, jeho cesta do Troji a zpátky. Děti se s hlavním protagonistou setkali již první večer po večeři. Po dlouhém dni všichni usnuli, nedočkaví, co je čeká ráno.

Kolem šesté vstávali naši mladí vedoucí, aby šli nakoupit snídani a suroviny na oběd. Požadavek 152 plátků sýra sice moc nepotěšil pracovnice v Kauflandu, ale rozhodně naplnil po probuzení břicha všech hladových krků. Pro děti bylo připravených několik her a mezi tím si další část R&R vyzkoušela jak se vaří pro 46 lidí v prostorách běžné kuchyně. Odpoledne se prostřídala část vedení u dětí a další vyrazili na nákup na večeři. Předali skautkám a skautům dovednosti, jako orientaci v neznámém městě, během hry s prozkoumáváním památek (samozřejmě symbolicky zařazenou do antického dobrodružství). Vyzkoušeli si střelbu z luku, zašívání plachet a další nejrůznější aktivity pro přípravu na plavbu.

V sobotu čekala vedoucí koordinace velké skupiny v rámci pěší výpravy za vichry. Dva ze čtyř světových stran větrů totiž přestali foukat ve prospěch posádky a tak se všichni museli vydat napravit přírodní zákony. Příhodně velice foukal vítr a tak bylo nasnadě, že po návratu nás čekal připravený horký čaj a teplý oběd částí R&R. A právě, aby i mladší věkové kategorie měli možnost naučit se vařit, pod dohledem každý z týmu dostal úkol nakoupit a obstarat večeři pro své členy. Tuto část dne jsme nazvali Mástr skaut, podle známé kuchařské televizní soutěže. Tomu odpovídala i porota složená z vedení výpravy. 

 

Poslední noc čekala R&R příprava noční hry, vyloženě se zážitkovým přesahem, tedy nebudu rozepisovat, jak probíhala, abych nenarušil její atmosféru a poslání. Věřím, že zanechala velký dojem. Nedělní ráno už probíhalo v duchu úklidu, balení a předávání klubovny. Tuto část výpravy zvládali korigovat R&R opravdu efektivně, každý se podílel na společném díle a brzy bylo hotovo. 

 

Cestu domů jsme všichni prožili v melancholickém rozpoložení. Hlava se totiž vždy těší domů, na maminku, sprchu, měkkou postel a teplou peřinu, ale srdce ví, že bráškové a sestřičky skauti mu budou chybět. Proto už teď plánují naši mladí vedoucí další a další společné akce, kde zažijeme zase trochu jiné dobrodružství. A co vaše děti, pojedou příště s námi?

Kdo by jen pochyboval o mých slovech, už brzy na youtube kanálu našich chlapců bude video z této výpravy.

 

Jan Dolejš Šnek