Opustil nás bratr Kim

Ve čtvrtek 26. 7. 2018 jsme se dozvěděli smutnou zprávu, v 87 letech nás navždy opustil bratr Vladislav Severin st. – Kim. K uctění Kimovy památky a připomenutí toho, co vše pro skautské středisko v Žamberku udělal, jsme sepsali těchto pár řádků o jeho skautském i osobním životě. Za informace děkujeme Robinovi.

Kim se narodil 3. 3. 1931. Členem Junáka byl od roku 1945, kdy byl Junák v Žamberku založen. V té době Kim začal navštěvovat Rolnickou školu v Žamberku, později absolvoval také mlékařskou školu v Kroměříži. V roce 1948 byla činnost Junáka zakázána, Kim se však věnoval skautování až do ukončení činnosti oddílu v roce 1952. V roce 1956 se oženil, jeho žena se jmenovala Miluška a v roce 1957 se jim narodil syn – Robin. Civilně pracoval v mlékárnách a později se stal vedoucím zracích sklepů v Letohradě.

V březnu 1968 byl Junák znovu obnoven a Kim se zásadní měrou podílel na obnovení skautského střediska v Žamberku a ihned připravoval první tábor. Ten se nakonec nemohl uskutečnit, protože jeho začátek byl naplánován na 21. srpna 1968, den, kdy do Československa vstoupila vojska Varšavské smlouvy.

V letech 1968 až 1970 (kdy byl Junák opět zakázán) působil Kim ve vedení oddílu i střediska. Kvůli nedostatku skautských materiálů připravoval pro děti vlastní skautské stezky, obstarával také další materiál pro táboření a družinovou práci. Děti uměly rozdělat oheň v dešti, uvařit v metrovém sněhu nebo se orientovat v cizím terénu. Kim jim však během schůzek a akcí vysvětloval také novodobé historické události, učil je mít svůj názor, nepodléhat demagogii.

Když byla dostavěna mlékárna v Dlouhoňovicích, stal se Kim vedoucím tamní sýrárny a od roku 1984 byl vedoucím celého mlékárenského provozu. Kromě skautování, které bylo jeho celoživotní náplní i životním stylem, měl i řadu koníčků – sportovní střelbu, kreslení, novodobou historii a dění ve světě, v mládí hrál také na kytaru a několik let jezdil jako navigátor v automobilových soutěžích.

Po znovuobnovení Junáka v roce 1990 se Kim stal vedoucím střediska, zároveň vedl i 1. oddíl skautů. Organizoval rádcovské a čekatelské kurzy, zasloužil se o navrácení původní skautské klubovny, pro středisko obstaral stálé tábořiště. Byl odměněn Medailí díků.

S přibývajícím věkem opustil místo vedoucího střediska a později i místo vůdce oddílu. Do svých 75 let se však každoročně účastnil letního oddílového tábora a i později se aktivně účastnil skautských akcí tak, jak mu to zdravotní stav dovoloval. Kim obdržel Medaili sv. Jiří – stříbrný stupeň, jako ocenění jeho celoživotního vzdělávání skautské mládeže a jeho skautského i lidského působení na ni.

Děkujeme, Kime.

Poslední rozloučení s bratrem Kimem proběhne v pátek 3.8.2018 ve 14 hodin v kostele sv. Václava v Žamberku.

Kim na střediskovém promítání fotografií v březnu 2013
Kim, Ryky, Tarzan a Brouk na střediskovém táboráku v září 2015
Kim při proslovu u příležitosti odhalení pomníku u Lípy svobody v říjnu 2015
Kim na oddílové výpravě v roce 1998

 

Kim (úplně vpravo) na oddílové výpravě do Potštejna v roce 1970. Na fotografii je také Robin (šestý zprava) a Pedro (sedmý zprava).

Napsat komentář