Rangers v zemi tulipánů

Tulipány, van Gogh,  přístav v Rotterdamu a větrné mlýny. Taková je představa většiny lidí o Nizozemí, nebo lidověji řečeno Holandsku (ve skutečnosti je Holandsko ale pouze jednou z částí celého Nizozemí). Dulka, Káťa a Šárka ale o mikulášském víkendu využily Sonino pozvání, a vyrazily zjistit, jaká je to země a jací jsou tamní skauti.

se skauty
Selfie s holandskými skauty z Veldhovenu

Soňa žije ve Veldhovenu, což je menší městečko na jihu Nizozemí, nedaleko od známějšího Eindhovenu, který jsme si během naší návštěvy také stihly prohlédnout. Sobota ale byla ve znamení příprav na skautskou schůzku, kam jsme měly vyrazit odpoledne. Snažily jsme se připravit program, který tamním skautům, kterým se říká Exploreři (překlad by zněl asi jako průzkumníci), co nejlépe představí Českou republiku i české skauty. Kromě programu jsme chystali i těsto na bramboráky, jakožto tradiční českou pochoutku.

bramboráky
Ochutnávka bramboráků na schůzce

Schůzka začínala o půl druhé odpoledne (už to bylo pro nás překvapením, že se schází o víkendech, kdy my jezdíme na výpravu). Holandští skauti nás provedli po své základně, která byla asi tak 5x větší než naše klubovny, a největším překvapením byla právě klubovna roverská, ve byla umístěná ve druhém patře. Po zdolání příkrých schodů jsme se ocitly v prostoru, který díky baru a kožené sedačce připomínal spíš klub než klubovnu, ale cítili jsme se tu příjemně. Po vzájemné výměně zkušeností o našich zemích jsme nechaly holandské skauty sehrát scénky na české skautské zákony, zamotali jsme se společně do gordického uzlu a pustily jim videa z letošního tábora. Zlatým hřebem setkání byly bramboráky, které všem přítomným  chutnali. Na závěr jsme ještě měli možnost shlédnout závěrečný ceremoniál skautů a skautek, a pak už jsme se našimi hostiteli rozloučili a vyrazili zpátky. Je ale možné, že se znovu uvidíme – veldhovenští skauti se totiž chystají na letní tábor do České republiky!

amster2
Šárka, Soňa, Káťa a Dulka na jednom z početných amsterdamských mostů přes kanál

Zbytek výletu do Nizozemí jsme strávily v Amsterdamu prohlídkou historických budov a sledováním lodí na kanálech se zdvihacími mosty.

Pár postřehů na závěr:

  • v Holandsku si lidé nezouvají boty ani doma, chodí stále v těch stejných co venku
  • v Nizozemí existují, podobně jako u nás vodní skauti, vzdušní skauti!
  • tamní obyvatelé nemají příliš rádi česnek, myslí si, že naše nejvyšší hora má víc než 2500 metrů a že v naší republice žije 17 000 000 obyvatel,
  • naši selfie fotku sdílelo i české skautské ústředí!

Napsat komentář