Říjnové setkání s oldskauty v (ne)známé přírodě

Sobota 8. října patřila v našem středisku trochu netradiční akci – střediskové brigádě na pozemku u letiště, která byla spojená se setkání s členy klubu Kmene dospělých (oldskautů). Jak se celý den vydařil? Můžete si přečíst jak ho viděl Pedro za klub Kmene dospělých a Mauglí za 1. oddíl skautů.
008_700„Sešlo se nás celkem 18 v docela zajímavém věkovém složení, rozdíl mezi nejmladším a nejstarším účastníkem byl 75 let. Přívětivé počasí, které v onu sobotu téměř panovalo, jsme moc potřebovali, protože celá akce byla zaměřena na manuální práci venku. Skauti měli nejprve za úkol rozpoznat jednotlivé dřeviny, které u klubovny rostou, což až tak lehký úkol nebyl, protože se zde vyskytují i poměrně vzácní zástupci. Ale s úkolem se rychle vyrovnali. A když už byli v této práci – hned kreslili plánek zahrady, kde jaký strom či keř roste.
A protože na schůzce měly nejpočetnější zastoupení oddíly mladších členů, největší břímě práce leželo na nich. U každého zástupce druhu stromu či keře bude tabulka s jeho jménem. No a tyto tabulky bylo nutné vyrobit. Takže jsme si pod plachtou před klubovnou vytvořili čtyři provizorní pracoviště, kde se brousila prkénka, vrtalo a šroubovalo. Bratři z klubu Kmene dospělých měli poradenskou činnost, mladším dětem všechno ukázali, proč, čím a jak ručně prkénka brousit, učili jak správně a rovně držet vrtačku či jak si poradit s vruty do dřeva, aby spoj dobře držel. Zatlučení připravených kůlů do země pro tyto tabulky – to jsme nechali na silnější brášky z 1. oddílu. Celý den nebyl ale pouze o pr009_700áci. Během přestávek jsme vzpomínali na tábory, na akce uplynulé a plánovali nejbližší i vzdálenější období. A členové klubu Kmene dospělých zavzpomínali na svá mladá léta, kdy byli ve věku kluků a děvčat z mladších oddílů. Nelze nevzpomenout i na skautky z 1. oddílu.
Ty měly na starosti zázemí, staraly se o plné žaludky, a aby nikomu nic nechybělo, což se jim v plné míře podařilo. Od ohně s opékáním vuřtů se nikomu zpět do práce nechtělo. Jak jsem průběžně naslouchal – všem se akce líbila. Starší členové určitě pookřáli přítomností mladších kluků a děvčat, když viděli, že i dnes má Junák dětem co říct. No a ti mladší zase slyšeli vyprávění starších a snad se něco i řemeslnicky naučili.“
za členy klubu Kmene dospělých Petr Musílek – Pedro

„Akce to byla super, jelikož jsme narazili na spoustu zajímavých dřevin, našich, ale i cizokrajných. Opět jsem se přesvědčil, že znalosti dětí ohledně přírody jsou dost špatné. Ale dřeviny jsme s nimi prošli (snad alespoň něco v nich zůstalo), samy si mohli ověřit, že některé plody i jehličnatých dřevin se dají jíst, j022ako například oplodí tisu nebo semínka borovice limby. Poté jsme stavěli cedulky k jednotlivým dřevinám, celkem jsme napočítali 45 různých druhů dřevin. Bylo dobré do toho zapojit i oldskauty, kteří pomáhali mladším přímo nebo nepřímo (udržováním ohně třeba). Já sám jsem rád, že tam byli, jelikož jsem některé z nich už dlouho neviděl a jejich příhody mají vždy něco do sebe. Všechno probíhalo dobře, jelikož nás nikdo nehonil a byla pohodová atmosféra.“
za členy dětských oddílů Jan Vágner – Mauglí, člen vedení 1. oddílu skautů

[zenphotopress album=986 sort=random number=5 ]

Napsat komentář