Memoriál Břéti Hampla aneb závody skautských hlídek

13. února jsme se vydali do České Třebové na závody skautských hlídek. Každý už určitě slyšel, co je to skauting, ale skautské závody? Podobně jako ve sportu soutěží skauti a skautky ve svých „disciplínách“.

A o co přesně se v nich jedná? Je to velká všehochuť zajímavých znalostí a činností. Na předem připravené trati, podobné trase orientačního závodu, jsou umístěna stanoviště s různými úkoly. Na jednom musíte poznat základní rostliny a dřeviny, na druhém jste tázáni na základy zdravovědy, u dalšího si lámete hlavu nad těžkými šiframi, posíláte tajnou zprávu pomocí Morseovy abecedy, jinde zase rozděláváte oheň a následně na něm musíte uvařit vodu dříve, než uplyne 15 minut. A protože zvládneme i těžší uzle, než je ten na tkaničce, je jednou ze zastávek také uzlování – vždyť uzel, díky kterému nám neuplave loď anebo pro kluky kravata, se vždycky hodí.

foto_mbh_jedlickovaNa celé trati musíte dávat pozor, abyste se neztratili!! Mladším jsou k nápomoci fáborky, starší mají však jenom buzolu a mapu. A právě mapa bývá nejtěžším oříškem, najít nejrychlejší a zároveň nejkratší trasu dá pořádně zabrat. Naopak silnou stránkou našich týmů je historie skautingu a zdravověda. Nejvíc nás baví uzle, a když přijdeme na kloub nějaké té šifře, tak to je báječný pocit. Zajímavou aktivitou jsou i lanové překážky, které ve Třebové již tradičně zařazují do závodu, a jsou u dětí velmi populární.

Z našeho oddílu se závodu zúčastnily dohromady 3 hlídky. Jedna klučičí a dvě dívčí. Na závody se připravujeme na schůzkách – jednou se věnujeme znalostem z historie, jindy zdravovědy, uzlů, či mapy.

Za skautky a skauty sepsala Verča Jedličková, další fotky najdete zde: http://trojka.e-skaut.cz/fotogalerie/2016-02-13mbh/

 

Napsat komentář