Slunce země Miosis a další zážitky ze schůzek

V předchozím článku si můžete přečíst, co všechno podnikají žamberské světlušky. Ten dnešní zase popisuje tradiční družinový program světlušek z Lukavice a skautských družin Mamuťátka a Drsný lentilky.

Světlušky z Lukavice

napsala jejich vedoucí Delfí12596134_856864817745679_1023757032_n

Tento rok jsme se se světluškami vydaly pomáhat drakům. Od září se snažíme nalézt jejich ztracená vejce, která pak zkusíme vrátit jejich právoplatným dračím majitelkám. U této celoroční hry se světlušky učí hlavně spolupráci, ale také vyjádření vlastního názoru, taktickému myšlení, zamýšlejí se nad různými možnostmi, jak získat další vejce, a k tomu i šifrují a pracují s buzolou. 

Samozřejmě se tato celoroční hra prolíná s běžným chodem schůzky, na které zpíváme, vyrábíme, hrajeme nejrůznější hry, které rozvíjí světlušky v mnoha směrech (např. fyzické zdatnosti, používání logiky, procvičování paměti atd.). Ke všeobecnému rozvoji osobnosti každé světlušky využíváme tzv. Cestičky světlušek. Každá z nich se snaží plnit úkoly z této malé knížečky, a tím se učí samostatnosti a dalším důležitým vlastnostem, které ji pomohou na cestě životem. Nesmím zapomenout i na skautské hodnoty, které nás učí ohleduplnosti k lidem, k okolí, k přírodě a k sebeovládání. Není to snadný úkol, ale v přátelské atmosféře se dá zvládnout cokoli.

Družina Mamuťátek

napsala Terka Dušková

Každý pátek se sejdeme ve čtyři hodiny odpoledne v klubovně. Ze začátku si všechny sdělíme svoje zážitky od uplynulé schůzy a během povídání si doplníme docházku. Stalo se pravidlem, že následuje hra venku. Pokaždé je jiná někdy je to trojnožka jindy zase třeba pro všechny sautky dobře známá hra houkaná. Poté stopujeme zlého černokněžníka, který ukradl slunce v zemi Miosis. Totiž, aby jste rozuměli to je téma naší celoroční hry. Samozřejmě nechybí ani svačina, která holky na chvíli utiší, ale ne na dlouho. Protože jsme sautky dalším programem je vždy nachystána nějaká typicky skautská činnost například skautská historie nebo různé šifry. Myslím si, že umět uvázat ambulantní uzel se v něterých chvíli docela hodí. Schůzka vždy uteče rychleji než bychom si přály. Každá schůzka je něčím jiná a proto se všechny těšíme na další čas, který strávíme společně.

Družina Drsných lentilek

napsala družina spolenčně

Společně se učíme například uzle, šifry, mapy nebo zdravovědu. Potom se většinou zapovídáme, a když si to uvědomíme, pokračujeme v programu. Musíme přiznat, že po celou dobu naší schůzky je sranda a nikdy se nenudíme. Máme společně spoustu zážitků, na které jen tak nezapomeneme.

 

Je vidět, že všechny schůzky stojí  za to, nechceš se přidat?

 

Napsat komentář