U světlušek na schůzce

Jak můžeme jít ke světluškám na schůzku, když jsou to jenom malé svetlusky_1mušky, které svítí? Ale co vás nemá, světlušky jsou také mladší kategorií skautek, které mají svůj vlastní program a připravují se na to, až se skautkami stanou. A vlastně také svítí – snaží se rozsvítit den všem, které potkají. Co přesně na svých schůzkách dělají se dočtete dále.

Modrá šestka

(psala vedoucí Verča Jedličková)

Školní rok je skoro v polovině a naše schůzky se pomalu, ale jistě také ubírají do druhé půlky. Stihly jsme toho celkem dost… 😉 Naučily  jsme se všech pět světluškovských zákonů. Díky nim teď víme, že pravda je lepší než lež nebo výmluva, i to že bychom si měly pomáhat. A v neposlední řadě mít dost kuráže postavit se našemu strachu, poslouchat a nikomu neubližovat. Poznaly jsme draka, který byl velmi smutný, protože mu ukradli jesvetlusky_2ho dračí vejce. Rozhodly jsme se mu tedy pomoci. Když jsme myslely na všechno, co si máme vzít na schůzku, a nezapomněly jsme to doma, dostaly jsme indicie k tomu, aby naše cesta v hledání mohla vůbec nějak začít. Získaly jsme ještě další novou indicii, ale zatím nevíme, jak ji použít…

Nejveselejší částí našich schůzek je asi hraní her. To v žádném případě nesmí chybět. K naší TOP pětce určitě patří Houkaná, Schovávaná, v zimě Eskymácká honička,Sochy a Mrazík nebo spousty jiných druhů honičky. Nesmíme zapomenout na naše cestičky neboli Lucerny, plníme v nich spoustu úkolů. Pomáhají nám se naučit nové věci, předvést ostatním jednoduchou scénku nebo zapojit naše mozkové závity. Doufám, že v druhé polovině školního roku nezklameme našeho draka a pomůžeme mu záhadu jeho ztracených dračích vajec rozlousknout. Naučíme se spoustu nových her a třeba přehodnotíme naší pomyslnou stupnici her. A také se toho hodně nového naučíme!

Blechy

(psala jejich vedoucí Kristy Tylšová) svetlusky_3

Naše družinka světlušek se schází každé pondělí ve čtyři hodiny v žamberské klubovně. Program začíná nějakou jednodušší hrou, podle počasí buď venku, nebo vevnitř v klubovně. Poté se naučíme něco nového týkajícího se skautských dovedností a historie, nebo procvičíme to, co nám moc nejde.

Tyto věci učíme světlušky skrze hry, aby se je nemusely učit jako ve škole. Poté následuje hledání dračích vejcí, což je naše celoroční hra (stejná jako u Modré šestky). Na závěr si zahrajeme hru, kterou si chtějí zrovna holky zahrát. Celou schůzku u nás panuje velmi přátelská a uvolněná atmosféra. Snažíme se o to, aby od nás chodily všechny veselé a těšily se na příští schůzku.

Napsat komentář